Letné hity v e-knihách? Brown, Storočný starček, aj erotika

16.09.2013 Bratislava


Bratislava (TERAZ.sk) - Fanúšikovia e-kníh majú krimi evidentne radi. Jo Nesbo má v celkovom rebríčku platformy Wooky (predaje za tri roky fungovania) až 6 svojich kníh, do TOP 10 sa ešte dostal Dan Brown, Keleová-Vasilková, či Stephen King. Podobne „akčne a detektívne“ sa vyvíjalo aj toto leto. Aké sú teda letné hity u fanúšikov e-kníh?

Hoci Inferno-Peklo od Dana Browna vyšlo len koncom augusta (e-kniha v rovnaký deň ako papierová), okamžite sa v predajoch dostalo na najvyššiu priečku. Jednotka v rebríčku letných hitov je zaslúžená – vydavateľ hlási extra predaje aj pri klasickej knihe a záujem o nového Dana Browna neklesá.

Druhý najpredávanejší letný hit prišiel zo Švédska a nie je to krimi. Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol dokazuje, že na dobrodružstvo nie je nikdy neskoro. Láskavý humor a situácie, v ktorých sa storočný Allan Karlsson ocitá, si podmanili tisíce Slovákov – aj v elektronickej forme.

Na stupienok víťazov sa dostalo aj krimi Chyť ma! od Lisy Gardnerovej. Hedlajn „O štyri dni ma niekto príde zabiť. Najprv ma však musí chytiť.“ Nalákal na e-knihu stovky ľudí. V TOP 10 sú aj ďalšie detektívky a trilery, ako Prízraky od Jo Nesba, akčná Hra, či Na smrť od Jozefa Kariku.

Zvyšok dopĺňa skutočný príbeh Predtým ako som ťa poznala, erotická Hrana túžby, evitovka Maj ma rád a Americký ostreľovač o najznámejšom ostreľovačovi vo vojenskej histórii Spojených štátov.

Rebríček je zostavený podľa údajov platformy Wooky, ktorá ponúka na Slovensku najviac e-kníh, aktuálne vyše 7300, k tomu viac ako stovku e-periodík, tri vlastné knižné aplikácie a chystá v najbližších týždňoch aj audioknihy. Čísla sú z e-shopov Rajknih.sk, iBux.sk, Gorila.sk, Oknihe.sk (Orange), Klobook.sk (Ringier Axel Springer Slovakia), rebríček nezohľadňuje predaj cez Martinus, ani od vydavateľov, ktorý predávajú cez Amazon, či iBookstore.

TOP 10 letných hitov (júl-august, Wooky)
1) Inferno-Peklo (Dan Brown)
2) Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol (Jonas Jonasson)
3) Chyť ma! (Lisa Gardnerová)
4) Hrana túžby (Eve Berlinová)
5) Predtým ako som ťa poznala (Jojo Moyesová)
6) Americký ostreľovač (Chris Kyle)
7) Prízraky (Jo Nesbo)
8) Hra (Anders de la Motte)
9) Na smrť (Jozef Karika)
10) Maj ma rád (Eva Urbaníková)


Len pre zaujímavosť najpredávanejšie letné hity v Česku (tiež platforma Wooky)
Absolútnou jednotkou je autentické svedectvo utečenca z pracovného tábora v Severnej Kórei Útěk z tábora 14. Na druhom mieste skončil bestseller Než jsem tě poznala (v slovenčine 5.miesto Predtým ako som ťa poznala) a trojka je Manželská smlouva od Jennifer Probstovej. V českej TOP 10 nájdeme aj Jo Nesba s Netopýrom, Joy Fieldingovú a jej Potok stínů, či severské krimi Exploze kráľovnej švédskej detektívky Lizy Marklundovej.
 

Vyberte región